Sayfalar

3 Ağustos 2015 Pazartesi

Grevde fabrika işgal oldu koleksiyon ortaya çıktı


Fabrikatör Fritz Schlumpf servetini antika otomobillere harcadı. Ancak müzesini açamadan iflas etti. Önce işçilerin sonra da devletin kontrolüne geçen müzeyi her yıl 2 milyon kişi ziyaret ediyor. Fransa Mulhouse'da en eskisi 1878 tarihli olan 400 aracın bulunduğu müze onun da adını taşıyor

Gözünüzü fotoğraflardan ayırabildiniz mi bilmiyorum ama geldiyseniz kalın çünkü bu paha biçilmez klasiklere ev sahipliği yapan müzenin hikayesi de araçlar kadar şaşırtıcı ve ilginç. Burası Mulhouse... Fransa'ya ait ancak İsviçre ve Almanya'ya da sınır olduğu için üç ülkenin kültürleriyle beslenen bir kent. Hikayemiz de İsviçre'de başlıyor. 1900'lü yılların başında doğan Schlumpf kardeşler Fritz ve Hans, babaları ölünce Mulhouse'lu anneleriyle Fransa'ya göç ederler.
Hans bankacı olur, Fritz ise tekstil komisyonculuğuyla hayata atılır. Sonra iki kardeş 1929'da kendi işlerini kurar ve tekstil işinde yoğunlaşırlar. Avrupa'da savaş adım adım yaklaşırken 1930'lu yılların sonuna doğru bir işletme sahibi olmuşlardır.
Ve yeni satın almalarla işlerini ve sermayelerini büyütürler.
Kardeşlerden arabalara tutkun olanı Fritz'dir. İlk arabasını da o zaman alır. Her zaman gözdesi olacak Bugatti'nin birkaç yarışa da katılmış 1938 model 35b'sidir bu...
(mavi renkli olan ve müzede tek başına sergilenen en değerli parçalardan biri)

İnsanoğlunun başına gelen en büyük yıkım II. Dünya Savaşı yeni bitmiştir. Ekonomi toparlanmaktadır ve savaş özellikle otomobil sanayisinde büyük devrimlerin yapıldığı bir dönemdir aynı zamanda. Özellikle Almanlar savaşı kazanmak ve üstünlük sağlamak için çığır açacak yeniliklere imza atmıştır. otomobil devleri de savaş sonrası artan refahla birlikte yeni modeller üretmektedir.
İplik fabrikalarını dörde çıkartan kardeşler emlak işiyle de sermayelerini büyütürler.
Mulhouse'daki bir fabrikayı aldıklarında yıl 1957'dir. "Bize ne yünden, tekstilden arabalara ne zaman sıra gelecek?" demeyin çünkü bu fabrika her şeyin başlangıcı olacaktır. Araba koleksiyonlarını satın alma çılgınlığına bu fabrika sayesinde girişirler.
Fritz kardeşin gizlice klasikleri toplamaya başlaması da bu döneme rastlar. Mulhouse'daki fabrikanın bir bölümünü restore ettirerek hayalindeki müzeyi açmak için ilk adımı atarlar. Burayı çok yakınındaki dostları dışında kimse bilmiyordu.
Fritz Schlumpf 1961 ve 1963 yılları arasında Fransa, İsviçre, İngiltere, İtalya, Almanya ve ABD'deki aracılar ya da doğrudan üreticilerle bağlantı kurarak 200 otomobil alır. Aralarında Formula 1'e ilham kaynağı olacak 1920 ve 1930'lu yıllardaki Avrupa Grand Prix'inde yarışan araçlar da vardır.
1965'te yerel Alsaz gazetesinde koleksiyonla ilgili bir haber çıkar ancak gerisi gelmez. Ertesi yıl Fritz Schlumpf fabrikanın depolama alanında restore çalışması yaptırarak 17.000 metrekarelik bir alanda müzenin temellerini atar. Sergileme salonu 23 ayrı bölgeden oluşmaktadır ve aralarda yürüyüş yolları oluşturulur.

GREV, İFLAS VE OTOMOBİLLER...

Ancak Asya'daki ucuz tekstil ürünlerinin pazara girmesi ve işçi sınıfının emeğinin hakkını aramasıyla Fritz kardeşler için zor günler başlar. Haziran 1976'da kriz patlar ve çalışanlar greve gider. Schlumpf kardeşler ise rest çekerek fabrikalarını satışa çıkarır. Ancak fabrikalar satılmaz ve mühürlenir.
İşte müzenin kaderi de o an değişmeye başlar.
Grev sırasında ortaya çıkan klasik otomobiller öfkeli çalışanlar tarafından kısmen zarara uğrar ancak yine onlar tarafından elden geçirilerek ücretsiz olarak halka açılır. Adını da "İşçi Müzesi" koyarlar. "Alacaklarımız verildiği zaman geri vereceğiz" derler.
İki yıl süren grev sonunda iflaslarını ilan eden eden iki kardeş, doğdukları yere Basel'e döner...
Ancak koleksiyonun kaderi ise kardeşlerinkinden farklıdır.
1979'da mahkeme süreci ve tasfiye işleri yapıldıktan sonra devlet duruma el koyar. Sendika müzeyi teslim eder. Koleksiyonun dökümü yapıldıktan sonra satışa çıkarılır.
1981'de bünyesinde birçok kamu ve özel şirketi barındıran "Ulusal otomobil Müzesi Derneği" tarafından satın alınır.


ALANINDA EN BÜYÜK MÜZE

1982'de "Ulusal Motor Müzesi" adını alır. 1989'da Paris Temyiz Mahkemesi kararıyla, adına ve koleksiyonun parçası tüm belgelere "Schlumpf Collection" adı eklenir.
Fritz Schlumpf ise üzerine titrediği müzesiyle ilgili gelişmeleri Mulhouse'un az ötesindeki Basel'den izler ve 1992'de de hayata veda eder...
Müze ise 2000 yılında önemli yenileme ve modernizasyon çalışmaları sonrasında, dünyanın en büyük otomobil müzesi olarak yeniden tasarlanır.
2006'da bir kez daha bu kez en yeni teknolojiyle yeniden elden geçirilir. Müze girişinde (ön avlu, yaya, atrium, projeksiyon duvarı) ve tur sonunda üç sergi alanları bulunmaktadır. 2011'den bu yana arka tarafa yapılan pistte beğendiğiniz bir aracı kullanmak da mümkün. Her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan müze, 25 bin metrekare alana yayılıyor, ışıklandırmalar bile 1900'lü yıllarda Paris'te kullanılan klasik aydınlatma direklerinden oluşuyor. Paha biçilmez koleksiyonun en eskisi 1878'e kadar gidiyor. Ağırlıklı olarak Fritz Schlumpf'un Bugatti'leri olmak üzere Formula1 araçlarının da bulunduğu klasik olan 400 otomobil arasında lastiksizler, buharlılar bile var. Ayrıca bugünün milyon dolarlık araçları da sergileniyor. Araba deyip geçmeyin müzeyi gezerken insanlık tarihine de tanıklık ediyorsunuz. (7 Aralık 2014 tarihli Sabah Pazar ekinde yayınlanmıştır.)


Otomobil müzesinde fotoğraflar eşliğinde küçük bir gezinti için aşağıdaki linke buyrun...

http://www.sabah.com.tr/multimedya/galeri/otomobil/grevde-fabrika-isgal-edildi-koleksiyon-ortaya-cikti-1418139969?tc=152&page=1


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder